Tænker du (nok) på dine bakterier?

Lægeparret Lisbeth Rose og Jimmie Kert har skrevet en bog, ”Sund med dine gode bakterier”, om bakteriernes betydning for vores krop og dermed vores helbred.

Hvad fik jer til at skrive denne bog?

- Som alle andre læger er vi opdraget til at tænke på bakterier som sygdomsfremkaldende, og vi har da også i de sidste 10 år arbejdet med metoder til at dræbe bakterier. Det er ekstremt vigtigt, at vi stadig er i stand til at eliminere sygdomsfremkaldende bakterier, og det vil der komme mere fokus på, da der er stigende problemer med antibiotika resistens. Det vil resultere i, at vi ikke vil kunne behandle selv banale infektioner. Det er derfor mere vigtigt end nogensinde at styrke kroppens eget forsvar og ved vi nu, at relationen mellem de bakterier, der lever i vores krop og vores immunsystem, er afgørende for sygdomsudvikling. Det er den sammenhæng, der fascinerer os.

Hvordan hænger det lige sammen? Kan man ikke bare behandle med antibiotika?

- Først og fremmest skal man tænke på, at der er en biofilm på alle vores fugtige overflader i kroppen. Denne biofilm er et meget organiseret mikrosamfund af primært bakterier i flere lag. Det ”hotteste” emne indenfor sundhedsforskning i disse år er ” mikrobiomet versus genomet”. Genomet er vores samlede humane DNA, hvor mikrobiomet er det samlede fremmede DNA vi har i kroppen. Uanset hvor meget antibiotika eller andre kemikalier vi udsætter os selv for, kan vi IKKE udslette mikrobiomet. Vi kan kun påvirke sammensætningen.

Hvordan hænger det sammen med sygdom?

- Det er så det man ikke ved. Hvad vi med meget stor sandsynlighed ved, er at kroniske sygdomme, som f.eks. tarmsygdomme, autoimmunsygdomme som leddegigt og dissemineret sklerose samt inflammatoriske sygdomme og degenerative sygdomme, som Alzheimers udløses af sammenhæng mellem bakterier og immunsystem. Selv årsagen til psykiatriske sygdomme som skizofreni og depression skal nu findes i tarmen!

Der er stor fokus på bakteriernes betydning for vores helbred og det kan man tydeligt se, da der offentliggøres hundredevis af videnskabelige artikler om dette emne hver måned.

- Hvis man skal sige det enkelt, så kender vi altså den sandsynlige årsag, men vi kender ikke patogenesen (sygdomsudviklingen) og vi kender slet ikke en egentlig kur. En ting er dog stensikker, og det er, at der bliver arbejdet på højtryk rigtig mange steder for at lave de næste årtiers ”blockbusters” baseret på bakterieantigener som egentlig medicin.

Hvad er det så I skriver om i jeres bog?

- Vi skriver om sammenhængen, hvordan vores bakteriesammensætning opstår, hvordan man kan påvirke den til det bedre, for vi synes at det skal være op til den enkelte person at udnytte den enorme viden, der nu foreligger om årsagen til mange kroniske lidelser. Det er klart, at industrien arbejder på at udvikle farmaka for at kunne tjene penge på denne viden, men det er endnu mere oplagt for den enkelte person at gøre det bedst mulige for at forebygge eller eventuelt lindre de kroniske lidelser.

Hvad kan man selv kan gøre?

- Man bliver nødt til at læse bogen for at forstå hele sammenhængen, men hvis vi skal fremhæve tre faktorer, så er det at reducere på sukker og kemikalier i maden og tilføre gavnlige bakterier.

Kemikalier? Men der bliver vel ikke solgt mad med kemikalier som ikke overholder grænseværdier?

- Det er ikke så meget det, men disse grænseværdier, for f.eks konserveringsmidler går på den akutte giftighed. Der er aldrig nogen, der har offentliggjort en videnskabelig artikel om de mulige påvirkninger på vores bakterier og dermed, med den viden vi har nu, indirekte på vores helbred. Der er ikke offentliggjort artikler om den langtidspåvirkning, som konserveringsmidler har på tarmen og dermed helbredet.

- Hvis man tænker over det, så er konserveringsmidler kun tilsat fødevarer for at kunne dræbe mikroorganismer. Når man spiser fødevarer, der indeholder konserveringsmidler er det logisk at antage, at det har en negativ påvirkning af nogle bakterier lige fra vores mund og hele vejen ned igennem mave-tarmkanalen.

- Det er alment anerkendt blandt forskerne, at det er vigtigt for vores helbred at have en stor diversitet af bakterier i vores krop. Alle gifte – og det er lige fra medicin til tilsætningsstoffer – reducerer på denne mangfoldighed.

Hvad er så det med gavnlige bakterier?

Sund med dine gode bakterier. Fås hos boghandlere eller på nettet.
Vejl. udsalgspris 279 kr.

- Bare for nogle få generationer tilbage, indeholdt vores føde store mængder forskellige gavnlige bakterier. I dag spiser de fleste steril mad, der ydermere som sagt er tilsat kemikalier. Tag bare et eksempel ud af hundredevis: Tidligere konserverede man rå agurker, løg, rødbeder, kål og meget andet ved en naturlig fermenteringsproces, hvor der dannes mælkesyrebakterier som er gavnlige for os. Alt hvad man kan købe i dag af den slags, er kogte grøntsager, der er ”syltet” som man kalder det, i en eddike/sukker blanding tilsat konserveringsmiddel. Du kan næsten ikke gøre noget, der er værre for din krop. Eller hvad med æblecider? I gamle dage var det fermenteret æblesaft, i dag er det pasteuriseret æblesaft tilsat kulsyre! Man kan blive ved med at nævne eksempler, men gå ind på vores blog www.bactibalance.dk og læs mere om, hvordan du rent faktisk nemt selv kan lave velsmagende sunde produkter med gode bakterier.

Lisbeth Rose og Jimmie Kert bor i Provence, hvor de blandt andet skriver bloggen www.bactibalance.dk.